Cauta
Categorii
- Contact
- Blog implant dentar
- Despre noi
- Tratamente dentare Timisoara
- FAQ
- Programări online
- Home
- Echipa
- Tarife stomatologie Timisoara
- Galerie foto
- Implanturi dentare Timisoara
- Reabilitare dentara Timisoara
- Chirurgie orala Timisoara
- Protetica dentara Timisoara
- Estetica dentara Timisoara
- Endodontie Timisoara
- Politica de confidentialitate
- Termeni si conditii
- Politica de cookies
Endodontie Timisoara
Este ramura medicinei dentare specializata in tratarea dintilor cu distructii carioase masive ce implica pulpa, nervul si radacina dintilor. Inflamatii ale structurii vii a dintelui (nervul dentar, pulpa dentara, ligamentul parodontal) duc la sensibilitate la rece, cald sau dulce. Afectarea cronica a acestor structuri duce la dureri puternice, umflaturi, abcese care netratate duc la pierderea dintilor. Scopul principal al endodontiei este de a salva dintii afectati pe cat posibil si de a evita alte tratamente mai costisitoare ce implica inlocuirea dintilor lipsa.
Endodontii folosesc magnificatia sub microscop endodontic pentru efectuarea unui tratament sigur si predictibil intrucat instrumentele folosite sunt de marimea zecimilor de mm. Pentru salvarea dintilor endodonti realizeaza urmatoarele tratamente:
- Tratamente si retratamente de canal
- Reconstituirea dintelui si imbunatatirea rezistentei dintelui
- Tratamente ale dintilor deteriorati sau sparti
- Tratamente ale dintilor aflati sub lucrari protetice
- Alungiri coronare.
Tipuri de tratamente de canal
In cazul in care va confruntati cu dureri severe spontane de dinti sau discomfort atunci cand mancati, tratamentele de canal sunt solutia pentru eliminarea acestor simptome. De asemenea sensibilitatea la rece sau cald poate indica o afectiune a pulpei dentare ce va necesita un tratament de canal pentru remedierea ei. Aveti unul sau mai multi dinti afectati masiv de carie dentara si vreti sa-l salvati sau pe gingie apare din cand in cand un punct mic alb asemanator unui cos? Fara durere dentara va umflati si luati medicamente care rezolv temporar simptomele?
In toate aceste cazuri este necesar sa apelati la un medic endodont pentru remedierea simptomelor si salvarea dintilor respectivi. In cadrul examinarii, Dr. Banescu Ramona din cadrul clinicii dentare Dr. Crac din Timioara, va va oferii toate informatiile necesare si prognosticul de salvare a dintilor cu simptomatologia aferenta descrisa mai sus. Tratamentul de canal este un termen general folosit pentru acea manopera stomatologica ce implica curatarea, dezinfectarea si obturarea radacinilor dintilor cu gutaperca pentru salvarea lor. Toata aria dintelui afectata de carie va fii indepartata. Structura restanta de dinte va fii reconstiuita cu pivot de fibra de sticla in cazul in care distructia este masiva sau pur si simplu cu o plomba in cazul in care nu s-a compromis mult din volumul dintelui.
Iritarea pulpei si a nervului se poate manifesta mult timp dupa realizarea unei plombe si uneori chiar fara implicarea cariei dentare, motivele necrozei fiind de natura traumatica. Daca nu este tratata, infectia poate provoca un abces dentar care poate duce la umflarea fetei, a gatului si la pierdere osoasa in jurul dintelui. In urma cu un deceniu protocoalele dupa care se realizau necesitau minim 2 vizite la cabinetul stomatologic. Astazi datorita materialelor si studiilor realizate de-a lungul timpului tratamentele de canal se pot realiza intr-o singura sedinta. Doar in cazul infectiile severe precum abcesele dentare vizitele la medicul endodont vor fii multiple.
Retratamentul endodontic
Termenul retratament endodontic sau retratament de canal, se refera la acelasi protocol de lucru dar care se adreseaza dintilor care au fost tratati anterior pe canale si este necesar sa se intervina din nou. Retratamentul endodontic este necesar in urmatoarele cazuri:
- Discomfort masticator
- Afectarea sinusului maxilar de origine dentara
- Largirea spatiului dintre radacinilie dintelui si osul maxilar
- Prezenta acelor rupte in interiorul radacinilor
- Chisturi dentare depistate radiologic
- Infectii la varful radacinilor depistate radiologic
- Discomfort sub lucrari protetice
- Infiltratii ale obturatiei de canal.
Ce presupune un tratament de canal?
In urma examinarii radiologice si clinice a dintilor, medicul endodont la efectua o anestezie locala. Dupa ce se instaleaza efectul anesteziei, medicul va aplica o folie subtire de cauciuc (diga dentara) pe dintele / dintii ce urmeaza a fi tratati pentru a izola campul operator.
Diga va ofera protectie impotriva inghitirii substantelor folosite in timpul tratamentului, comfort si eficienta unui tratament realizat in conditii optime. Contaminarea dintelui tratat cu aerosolii rezultati prin respiratie sau saliva compromite tratamentul de canal prin recontaminare bacteriana. In plus pentru obturarea dintelui este imperios necesar un mediu uscat. Adeziunea este imposibila si ineficienta in mediu umed la fel ca in cazul relizarii de plombe sau de fixare a fatetelor dentare ceramice.
Medicul endodont va curata dintelui si va realiza un acces cu freza dentara la camera pulpara a dintelui acolo unde se afla orificiile de deschidere ale radacinilor dentare prin care endodontul va curata si dezinfecta radacinile dintelui. Dupa aceasta etapa ,radacinile vor fi obturate cu materiale biocompatibile pentru a sigila complet acele spatii rezultate in urma instrumentarii radacinilor cu ace manuale si ace rotative.In majoritatea cazurilor finalitatea unui tratament de canal o reprezinta plasarea unei coroane dentare pe dintele tratat pe canal pentru a-i prelungii durata de viata si a evita eventualele fracturi ce pot aparea.
Avantajele tratamentelor de canal:
- Trateaza simptomele de dureri puternice ale dintilor intr-o sedinta
- Salveaza dintii naturali
- Rezolva afectiuni ale sinusurilor maxilare in cazul molarilor care au radacini in sinus
- Permit realizarea de punti dentare pe dinti naturali
- Corecteaza discromii ale dintilor
- Permit relizarea de lucrari proteice pe dinti naturali
- Reduc pierderea osoasa din jurul dintilor
- Permit inserarea unui implant dentar in vecinatate
- Reduc mobilitatea dintilor afectati de parodontoza.
Dezavantajele tratamentelor de canal:
- Uneori sunt necesare mai multe sedinte de tratament pentru un dinte
- Discomfort postoperator
- Necesitatea acoperirii dintelui cu o coroana dentara.
Tehnologiile utilizate de medicul endodont
Microscopul dentar sau lupele cu magnificatie reprezinta astazi un must have daca vrem sa oferim tratamente de canal conform standardelor actuale. Nu poti trata ceea ce nu poti vedea. Instrumenatrul endodontic este frafil si de dimensiuni foarte mici astfel ca pentru manipularea lor si un tratament eficient si cat mai scurt ca si duarat de timp magnificatie este necesara.
Instrumentarul rotativ si manual este realizat din ace de crom-nichel sau titan flexibil pentru a se adapta anatomiei radacinilor fara a se fractura. Utilizarea materialelor biocomatibile fluide permite umplerea spatiilor radiculare eficient si complet pentru a steriliza radacina dintelui. Determinarea exacta a lungimii radacinilor dentare se face cu ajutorul apex locatorului.Astfel se stie cu exactitate lungimea pe care se va realiza tratamentul si asigura sigilarea canalelor radiculare complet de la varful radacinii pana la orificiul coronar. Medicul specialist endodont din cadrul clinicii Dr. Crac din Timisoara, efectueaza intreaga gama de manopere endodotice.
Doare tratamentul de canal (scoaterea nervului)?
Tratamentul de canal se realizeaza sub anestezie locala.Un anumit discomfor minim poate fii resimtit in cazurile cronice.
Cat timp dureaza un tratament de canal?
Durata unei sedinte de tratament de canal variaza intre 60-90 minute in functie de numarul de canale pe acre un dinte le prezinta.
La ce sa ma astept dupa un tratament de canal?
Simptomatologia difera de la caz la caz.un discomfort minim este posibil sa resimtiti cateva zile dupa finalizarea tratamentului de canal. Coroana dentara este obligatorie a se realiza dupa finalizarea tratamentului de canal.
De ce am nevoie de coroana dentara dupa tratament de canal?
Rezistenta dintelui este mult afectata,volumul de dinte restant in urma tratamentului de canal fiind mic. Pentru a eviat fracturarea dintelui in viitor si extragerea dintelui, o coroana dentara reprezinta finalitatea unui traatament de canal.
Cand trebuie sa consult un medic endodont?
Atunci cand medicul dumenavoastra nu dispune de cunostintele (diagnostic corect si precis) si tehnologia (magnificatie) necesara efectuarii unui tratament endodontic corespunzator.
- Clinica Dr Crăc
- 0 Comentarii
Zambet nou in 24 de ore! Este pentru mine?
Aceasta abordare terapeutica a luat amploare in ultimii ani datorita increderii tot mai mari a medicilor dentisti in aceste sisteme de implanturi dentare. La trecerea anilor, numeroasele cazuri rezolvate cu ajutorul acestor sisteme si-au dovedit clinic eficienta. Producatorii au dezvoltat si imbunatatit componentele acestui sistem in urma feed-back-ului de la medicii dentist. Sistemul Fast and […]
- Clinica Dr Crăc
- 0 Comentarii
De ce sunt implanturile dentare atât de populare în ziua de azi?
Popularitatea implanturilor dentare a crescut semnificativ în ultimul deceniu în România. Notorietatea acestei metode de tratament stomatologic este evidență atât în mediul online cât și în rândul preferințelor oamenilor care au acum access facil la informații medicale. Putem spune cu certitudine că modul în care oamenii își iau deciziile în ziua de azi s-a modificat […]
- Clinica Dr Crăc
- 0 Comentarii
Fațete dentare: moft sau necesitate?
Ce sunt fatetele dentare ? Fațetele dentare sunt mici piese protetice realizate din ceramică integrală E-max sau ceramică feldspatică ce acoperă fața vizibilă a dintelui. Aceste materiale se apropie cel mai mult de estetica dintelui natural. Fiind foarte subțiri (de la 0,15 mm-1mm grosime ) ele au capacitatea de a reda culoarea naturală a dintelui […]
- Clinica Dr Crăc
- 0 Comentarii
Ce impact au alimentele asupra zâmbetului?
Ceea ce mâncăm și cât de des mâncăm poate face diferența între un zâmbet sănătos și dinți cariați. Haideți să aflăm împreună ce impact au alimentele asupra dinților noștri. Impactul alimentelor asupra zâmbetului nostru nu este întotdeauna benefic pentru igiena orală. Alimentele bogate în calciu și fosfor sunt însă cele mai potrivite: brânza, carnea, nucile […]