loading
protetica dentara Timisoara, coroane ceramica, dinti ceramica, proteza pe implant

Protetica dentara Timisoara

Protetica dentara este o ramura a stomatologiei care implica utilizarea restaurarilor fixe, mobile si detasabile cu scopul de a restabilii integraritata, functia si estetica cavitatii orale. Medicul protetician mai este numit si arhitectul zambetelor deoarece protetica reprezinta etapa finala de tratament. Arhitect pentru ca el stabileste plaul de tratament pentru fiecare caz. Protetica dentara este un domeniu complex care imbina cunostintele medicale cu propietatile materialelor si arta frumosului. Inainte de a decide ce tip de resturare vi se potriveste medical va face o analiza amanuntita a dintilor, va evalua estetica zambetului vizual si cu ajuroul fotografiilor extra si intraorale, va determina muscatura si le va corela cu dorintele si asteptarile pacientului.

Protetica cuprinde de asemea si o latura conservativa care este reprezentata de acele manopere prin care dintii pot fi salvati si restaurati. Astfel dintii cariati sau uzati pot fi restaurati cu obturatii fizionomice (plombe), dintii care au suferit traumtisme cu plombe sau fatete dentare iar dintii cu distructii coronare masive se pot reconstitui sub forma unui bont care va fii ulterior acoperit cu o coroana dentara.

Restaurarea dintilor lipsa se va realiza cu punti dentare, implanturi dentare sau proteze dentare. Protetica dentara poate oferii pacientului o previzualizare a noului sau zambet inainte de a intervenii asupa danturii sale. Acest procedeu va ofera o imagine clara asupa rezultatului final si va ajuta sa luati o decizie legat de planul de tratament propus. Prin aceste procedeu medicul va ofera predictibilitate asupra rezultatului final si poate face modificari estetice astfel incat sa nu aveti dezamagiri legate de estetica zambetului atunci cand restaurarea zambetului va fii finalizata.

coroane dentare Timisoara, coroane zirconiu, protetica

Cand avem nevoie de protetica dentara?

Tratamenele protetice sunt indicate pentru restabilirea integritatii si functionalitatii cavitatii orale sau in scopuri cosmetice. Conceptul de redare a integritatii danturii este urmat de cel estetic; estetica dentara urmeaza functionalitatea. Odata cu restabilirea functionalitatii se pot rezolva si anumite probleme ale articulatie temporo-mandibulare.

Tratamentele protetice sunt indicate in cazurile in cazre dintii au fost tratati endododotic pentru a asigura rezista in timp si longevitatea dintelui. Procedurile de protetica dentara sunt necesare atunci cand din cauza deteriorarii cauzate de uzura, carii, traumatisme sau obturatii mare dintii isi diminueaza rezistenta, estetiac si functionalitatea. In cazul pierderii unui dinte, o coroana dentara se va atasa la un implant dentar. In cazul unui diagnostic mai complex care implica articulatia temporo-mandibulara sau disfunctii ale maxilarelor, este indicat sa va adresati unui medic cu competenete in protetica dentara. Medicul va realiza investigatii paraclinice CT, RMN si investigatii clinice de diagnostic pentru a stabilii un plan de tratament care sa reduca simptonele pacientului si sa sa ofere predicitibilitate in obtinerea rezultatului final.

Tratamenetele protetice implica mai mult decat dintii si gura dumneavoastra. Ele imbunatatesc sanatatea generala a omului, previn aparitia de complicatii orale si generale in organism si imbuntatesc fizionomia faciala.

 

medic dentist implantologie reabilitari dentare complexe, Clinica Dr Crac Timisoara
Dr Bogdan Crac @ Clinica Dr Crac Timisoara

Tipuri de solutii / lucrari protetica dentara

Restaurarile protetice se impart in restaurari fixe si restaurari mobile. Restaurarule fixe sunt superioare celor mobile prin confortul pe care il ofera si prin estetica materialelor din care sunt realizate. Restaurarile  fixe reproduc toate detaliile unui dinte natural avand un efect cameleonic.

Proteze dentare detasabile

Proteza dentara totala

Sunt concepute pentru a inlocui o intreaga arcada de dinti lipsa.evolutia materialelor si a tehnologiei au facut ca aceste restaurari sa fie mai estetice si mai comfortabile. O proteza totala necesita captusiri periodice pentru a restabilii comfortul masticator, uneori si folosirea de adezivi dedicati. Sensibilitatea gustativa este scazuta deoarece acopera complet cerul gurii acolo unde se gasesc receptorii pentru toatet cele 4 gusturi ale alimentelor si bauturilor. Protezele dentare se detaseaza si se igienizeaza zilnic.

Proteza scheletata

Este compusa dintr-o componenta fixa si o componenta detasabila care se conecteaza intre ele printr-o serie de sitemele speciale. Sunt indicate atunci cand pacientul refuza tratamentul cu implanturi dentare in zona posterioara si mai prezinta dinti restanti in zona anterioara a maxilarului. Pe dinti se va realiza o restaurare fixa, de obicei metalo-ceramica care se va conecta la partea detasabila care restaureaza complet zonele posterioare ale maxilarului.

Proteza telescopata

Reprezinta o solutie de tratament pentru cazurile cu 4-6 dinti restanti care sufera si de boala parodontala. In esenta este asemanatoare cu proteza scheletata insa din punct de vedere mecanic si biologic este net superioara protezei scheletate. Astfel longevitatea ei este mai mare si prezinta marele avantaj ca se poate ancora atat pe dinti cat si pe implanturi dentare.

Proteze dentare fixe

  • Coroane ceramice din oxid de zirconiu
  • Coroane metalo-ceramice
  • Coroane ceramica integrala
  • Fatete dentare
  • Punti dentare
  • Proteze fixe pe implanturi dentare.

Avantajele si dezavantajele protezelor dentare

Avantajele protezelor dentare:

  • Convenabile
  • Nu necesita interventii chirurgicale
  • Cost redus
  • Usor de intretinut si de reparat la nevoie
  • Manoperele de realizare nu sunt invazive.

Dezavantajele protezelor dentare :

  • Sensibilitate gustativa redusa
  • Comfort redus in comparatie cu protezele fixe
  • Se pot desprinde in timpul masticatiei si a vorbirii
  • Pronuntia anumitor consoane este alterata.

In cadrul consultatiei la Clinica de stomatologie Dr. Crac din Timisoara, medicul nostru specialist va lua in considerare dorintele si asteparile dumneavoastra si le va corela cu situatia clinica, cu bugetul si cu stilul dumneavoastra de viata, astfel incat sa luati cea mai buna decizie pentru dumneavoastra.

Inainte de a concepe un plan de tratament se vor prezenta de asemenea si avantajele si dezavantajele diferitelor tipuri de restaurari. Pacientii care refuza tratamentul cu proteze dentare mobile exista alternativa de a realiza o restaurare fixa cu implanturi dentare. Aceste restaurari fixe pe implanturi ofera comfortul dintilor naturali, eficienta masticatorie si sunt fixate permanent la implanturi dentare.

protetica dentara Timisoara, fatete dentare, coroane zirconiu

Resturari fixe

Restaurarea dintilor cu coroane dentare

Coroanele dentare sunt restaurari indirecte realizate de catre tehnicianul dentar. Ele se fixeaza prin cimentare la dintele slefuit si il acopera in intregime. Pregatirea dintelui pentru a primii o coroana dentara presupune indepratarea cariilor si redimensionarea lui astfel incat sa corespunda situatiei clinice si a materialului din care se va confectiona coroana dentara.

Cand este necesara o coroana dentara?

  • Pentru a prelungii durata de viata a unui dinte care a fost afectat de carie si nu mai poate fi reconstituit prin plomba
  • Uzura excesiva a dintilor
  • Dupa tratament de canal pentru a evita fracturarea dintelui
  • Pentru a mentine o punte dentara
  • In scop estetic cand culoarea dintilor naturali nu este satisfacatoare.

Coroana dentara nu este recomanadat a se realiza pe dinti mobili, cu infectii sau cu tratamente de canal incorect realizate.

coroane dentare Timisoara, coroane zirconiu, protetica

Coroane dentare din oxid de zirconiu

Oxidul de zirconiu a devenit standardul de tratament al dintilor cu coroane dentare. Acest material (zirconiu) a reusit sa subtituie aliajele metalice si sa aduca imbunatatatiri privind esetica, rezistenta si confortul pacientului datorita avansarii tehnologiilor din ultimul deceniu. Din punct de vedere estetic restaurarile din zirconiu au un aspect natural. Microcomponentele prezente in zirconiu confera o transluciditate mai mare,astfel incat lumina si perceptia culorii se manifesta asemanator cu dintii naturali.Coroanele de zirconiu sunt usor de intretinut si nu isi modifica culoare in timp.

Avantajele coroanelor de zirconiu :

  • Biocompatibile cu tesuturile din jur
  • Fara componenta metalica, nu creaza oxizi
  • Gingia adeara de corana din zirconiu
  • Propietati estetice asemanatoare dintilor naturali.

Coroanele metalo-ceramice

Coroana dentare metalo-ceramica este compusa dintr-un aliaj de metale care constitutie infrastrucura restaurarii care ulterior se va placa cu ceramica. Imbinarea celor doua componenete se face fizico-chimic. Coroanele metalo-ceramice sunt durabile, estetice si accesibile ca pret insa pot provoca iritatii ale gingiilor sau pigmentari datorita oxizilor de metal.

Fatetele dentare

Fatetele dentare sunt restaurari estetice realizate exclusiv din ceramica. Sunt mici piese ceramice subtiri (0.2mm-1mm grosime) care se fixeaza pe suprafata exterioara a dintelui prin cimentare. Fatetele dentare reprezinta o metoda minim-invaziva prin care se pot corecta estetic coloratii ale dintilor, spatii interdentare, dintii rotati. Culoare fatetelor ramane neschimbata in timp, sunt lucioase si reproduc in cele mai mici detalii cromatica unui dinte natural.

Avantajele fatetelor din ceramica:

  • Minim invazive asupra dintilor naturali
  • Ofera o solutie estetica pe termen lung
  • Biocompatibile
  • Nu necesita mult timp in cabinetul stomatologic
  • Forma, dimensiunea, culoarea si pozitia dintilor poate fi modificata.

Puntea dentara

Puntile dentare sunt restaurari protetice care se sprijina pe dinti naturali sau implanturi dentare si restaureaza zonele cu dinti lipsa din cavitatea bucala. Dintii pe care se va fixa puntea dentara se vor slufuii iar puntea va fii mentinuta pe dintii stalpi prin cimentare.

Puntile dentare se recomanda a fi realizate atunci cand exista maxim 3 dinti lipsa intr-o zona a maxilarului si lucrarea se sprijina pe 2 dinti. Sunt de evitat puntile totale-adica sa se imbrace toti dintii unui maxilar printr-o lucrare unica in care toti dintii sunt uniti intre ei. Puntile totale nu permit realizarea unei igiene dentare eficiente care va duce la comlplicatii ale gigngiilor, ale osului,sangerarii abundente si compromiterea dintilor stalpi de sub lucrarea protetica.

Tipuri de punti dentare

  • Punti construite pe dintii proprii: Se pot realiza punti dentare pe acei dinti care prezinta un sprijin stabil si de incredere pentru viitoarele restaurari. Pentru consolidarea dintilor stalpi ai viitoare punti dentare se vor efectua tratamentele necesare,de cele mai multe ori acestea fiind tratamente de canal si obturatii fizionomice. Daca nu sunt suficienti dinti stalpi de incredere sau distanta dintrei ei este prea mare, Dr. Crac va va recomanda o alta solutie de tratament. Puntile dentare sunt o solutie rapida de inlocuire a dintilor lipsa. Este indicat ca pe toata perioada tratamentului sa purtati dinti provizorii.
  • Punti construite pe implanturi dentare:Implanturile dentare pot sprijini punti dentare acolo unde lipsec mai multi dinti. Datorita tehnologiilor moderne, ele se pot plasa cu exactitate in pozitia dorita astfel incat sa ofere sprijin si stabilitate viitoarelor punti dentare.

In cazul implanturilor dentare :

  • Nu este nevoie sa se slefuiasca dintii vecini
  • Se poate evita resorbtia osoasa
  • Bonturile hibride ofera posibilitatea de unei igiene optime spre deosibere de puntile dentare pe dinti naturali
  • Bonturile hibride ofera posibilitatea realizarii unei alte lucrari protetice fara a mai intervenii asupra implanturilor in cazul in care puntea dentara nu mai este satisfacatoare pentru pacient.

Proteze fixe pe implanturi dentare

Implanturile dentare sunt mici suruburi realizate din titan care au ca scop sprijinirea lucrarrilor protetice. Ele se insera chirurgical in osul maxilar si vor actiona ca niste radadcini artificiale. Dupa o perioada de cateva luni pentru osteointegrare implanturile dentare vor putea fii protezate comform situatiei clinice. Daca doriti sa scapati de proteza totala mobila sau aveti nevoie de o dantura fixa pe un intrege maxilar, Dr. Crac va poate ghida si ajuta sa obtineti acest rezultat. Se vor insera un numar variabil de implante, se pot evita aditiile osoase si puteti avea o dantura fixa provizorie in 24 ore de la inserarea implantelor.

Avantajele protezelor fixe pe implanturi dentare:

  • Nici o zi fara dinti ficsi
  • Procedura nedureroasa,se afectueaza anestezie locala
  • Aratati si va simtiti mult mai tanar
  • Totul se realizeaza intr-o singura sedinta
  • Zambiti, mancati si vorbiti cu incredere.

Pentru a obtine rezultatel dorite de pacient si a obtine acea predictibiliatate in rezultatul final al tratamentului, tehnologia moderna se imbina cu know-how-ul acumulat de-a lungul anilor de experienta. Tehnologiile de care dispune clinica dentara Dr. Crac permit o precizie a executiei superioara comparativ cu lipsa lor:

  • Lupe magnificatie 4x Univet – permit marirea imaginii de 4 ori, vizualizarea anumitor detalii care scapa ochiului liber, diagnostic mai precis, manopere de microchirugie, chirugie minim-invaziva, slefuiri minim invazive ale dintilor. Lumina suplimentara de 25.000 luxi permite vizualizarea unui camp operator.
  • Scanner intraoral Virtuo Vivo de la Straumann – este alternativa moderna la amprentele clasice cu materiale de amprenta in cavitatea orala. Permite relizarea de restaurari protetice intr-un timp mai scurt pentru dumneavoastra intrucat se economiseste timpul in care amprentele ajung la tehnicianul dentar + turnarea modelului de gips.
  • Piezotomul Acteon – este ajutorul de incredere al medicului dentist in manoperele chirurgicale. Extractiile dentare sunt realizate atraumatic, rapid si comfortabil pentru pacient. Irigarea cu ser fiziologic si oscilatia piezoelectrica sunt componenetele esentiale ale interventiilor chirurgicale atraumatice. Alungirile coronare, extractiile de molari de minte nu mai reprezinta interventii complicate pentru medic sau cu doscomfort accentuat pentru pacient. Blocuri de os se pot recolta din osul mandibular pentru grefe osoase cu os propiu al pacientului sau elevarea sinusului maxilar cu ajutorul acestui aparat.
coroane zirconiu Timisoara, obturatii estetice, fatete dentare Timisoara

Ce este o proteza dentara totala mobila?

Este acea lucrare protetica care inlocuieste toti dintii lipsa a unui maxilar. Se sprijina exclusiv pe gingie, se da jos zilnic pentru igienizare si este indicata acelor persoane care doresc o solutie rapida, economica sau nu doresc / nu se pot insera implanturi dentare in osul maxilar. De multe ori se foloseste ca o lucrare protetica provizorie.

Pot folosii implanturile dentare ca sprijin suplimentar in restaurari fixe pe dint naturali cu ancoraj suplimentar pe 1-2 implanturi?

NU. Acesta abordare compromite fara echivoc implanturile dentare pe termen lung. Rdiografic se poate observa o pierdere osoasa in jurul implanturilor care vor ceva la 2-3 ani de la inserare datorita mobilitatii diferite a dintilor si a implanturilor dentare.Implturile dentare au o mobilitate de 10-15 microni in timp ce dintele natural are o mobilitate de 100 microni. Aceasta diferenta face ca osul din jurul implanturilor sa se rezoarba in timp fara simptome, fara durere dar incet si sigur.

Cand este pentru mine proteza scheletata sau proteza scheletata?

Atunci cand nu doriti implanturi dentare si mai aveti minim 5 dinti restanti de incredere per maxilar se poate opta pentru o proteza scheletata. In functie de distributia dintilor pe maxilar se poate opta pentru proteza telescopata sau proteza scheletata. Ambele variante de proteze sunt detasabile si reprezinta o alternativa la tratamentul cu implanturi dentare.

Care este diferenta intre o fateta si o corana dentara?

Coroana dentara este acea piesa proteica care „imbraca” dintele, il acopera in totalitate dintele fiind slefuit de jur imprejur in intregime. Fatetea dentara este acea micropiesa ceramica integrala care se aplica doar pe fata exterioara a dintelui in scopuri estetice. Dintele va fi slefuit maxim 0,5 mm in smalt, adica minim-invaziv fara sa fi necesara scoaterea nervului.

Care este perioada de timp pentru o proteza telescopata/scheletata si care este perioada de timp pentru implanturi dentare?

Timpul de executie a unei proteze scheletate / telescopate este de 3-4 saptamani in timp ce dintii pe implanturi se pot fixa la minim 4 luni de la inserarea lor asta in cazul in care nu au fost necesare aditii osoase semnificative in prealabil.