loading
implant dentar Timisoara, clinica implantologie Timisoara

Implanturi dentare Timisoara

Implantologia este ramura din stomatologie ce se ocupa cu restaurarea aparatului dento-maxilar cu ajutorul implanturilor dentare.

Ce este un implant dentar?

Implantul dentar este o piesa biocompatibila, realizata din titan ce se insera in osul maxilar, o “radacina” artificiala. Odata inserate implanturile dentare ofera un sistem de ancorare pentru lucrarile de protetica dentara care inlocuiesc lipsa intr-o varietate de restaurari si materiale. Implanturile dentare reprezinta prima optiune de tratament atunci cand lipsesc unul sau mai multi dinti din cavitatea orala. Versatilitatea si complexitatea acestor piese din titan ne permit sa redam functia si santatea caviitatii orale precum si estetica unui zambet frumos.

Proteza dentara clasica aduce nemultumiri frecvent in randul pacientilor dupa o perioada de timp. Implanturile dentare pot rezolva toate aceste aspecte intr-un timp foarte scurt in cadrul sistemelor all-on-4 / all-on-6 sau Sky Fast and Fixed de la Bredent, sau prin abordarea clasica in functie de anatomia cazului clinic.

Cand avem nevoie de implant dentar ?

Implantul dentar este prima optiune de tratament atunci cand va confrunati cu pierderea unuia sau mai multor dintii. Lipsa dintilor duce la afectarea osului maxilar care scade in volum, afaceteaza dintii vecini sanatosi pe care doriti sa-i mentineti, masticatie nu mai este eficienta si cauzeaza probleme digestive precum si retineri in a mai zambii relaxat in societate. Este prima optiune deoarece doar prin intermediul implanturilor dentare putem resatura dintii lipsa fara a compromite dintii sanatosi cum ar fii in cazul putilor dentare. Este necesar cand nu doriti sa optati pentru o proteza dentara. Implanturile va pot oferii o masticatie eficienta asemenatoare dintilor naturali, un zambet mult mai estetic decat protezele dentare fara sa acopere bolta palatina (cerul gurii). Accidentele traumatice sau leziuni cronice ale dintilor pot duce de asememea  la necesitatea unui implant dentar pentru inlocuirea dintilor lipsa in cel mai scurt timp.

medic dentist implantologie reabilitari dentare complexe, Clinica Dr Crac Timisoara
Dr Bogdan Crac @ Clinica Dr Crac Timisoara

In ce consta inserarea unui implant dentar?

 • ETAPA 1. Prima etapa este cea chirugicala in care implantul dentar se insera in osul maxilar cu ajutorul unui ghid chirurgical sau prin metoda clasica fara acest ghid chirurgical care presupune decolarea gingiei si realizarea de suturi. Anestezia pentru o astfel de procedura va fi locala.
 • ETAPA 2. Dupa cateva luni de asteptare pentru osteointegrarea implantelor se poate face descoperirea implantului, adica plasarea unui conformator gingival conectat la implant care va modela gingia conform formei sale.
 • ETAPA 3. Etapa finala este cea in care se poate plasa resturarea finala. Se poate realiza dupa 2-3 luni de la plasarea conformatorului gingival.

Beneficii implant dentar

 • Implanturile dentare se comporta ca dintii naturali-restabilesc eficienta masticatiei, pacientii nu vor resimtii diferente intre dintii naturali si cei restaurati cu implant dentar. Estetica superioara a materialelor folosite face nedectabila difenta intre dintii narurali si cei fixate pe implanturi.
 • Implantul dentar impiedica pierderea osoasa. Lipsa radaciniilor dentare din osul maxilar duce la diminuarea osului maxilar din cauza nestimularii mecanice a acestuia, rolul osului maxilar fiind de support pentru dinti. Odata cu pierderea radacinilor dentare acesta primeste “semnale” cum ca rolul sau a incetat si incepe sa se reduca in volum cu pana la 30% in primul an de la pierderea radacinii dentare si continu intr-un ritm mai lent in anii urmatori. Protezele dentare clasice sunt de asemenea un “inamic” al osului maxilar intrucat prin purtarea lor, fortele masticatorii nu se transmit in axul vertical al osului ci in axul orizontal, adica nefiziologic, rezultand pierdere osoasa semnificativa de-a lungul timpului.
 • Implantul dentar contribuie la logevitatea dintilor vecini. Pierderea dintilor atrage dupa sine si o remodelare osoasa si gingivala care afecteaza dinti vecini prin diminuarea suportului de os si de gingie care ii incojoara, scazand astfel durata de viata a dintilor sanatosi restanti in cavitatea orala.
 • Implantul dentar previne formarea de riduri faciale si imbatranirea prematura.

Pierderea dintilor duce la redimensionarea etajelor fetei,accentuarea ridurilor din jurul buzelor,proeminenta barbiei si aspectul  imbatranit al fetei. Refacerea completa a danturii cu ajutorul sistemului de implanturi dentare Sky Fast and Fixed va ofera posbilitatea de avea o dantura fixa, functionala in 24 ore si previne toate inconvenientele enumerate mai sus.

clinica implantologie Timisoara, reabilitare dentara Timisoara

Tipuri de implanturi dentare

 • Implant cu un sigur dinte – daca aveti un singur dinte lipsa, medicul Bogdan Crac va insera un implant dentar ,apoi va atasa o corana dentara la acest implant.
 • Implant cu mai multi dinti – daca va lipsesc mai multi dinti, medicul Bogdan Crac va insera mai multe implanturi dentare, apoi va fixa restaurarile pe ele. De la caz la caz aceste restaurari pot fii: coroane dentare individuale, coroana pe implant, punte dentara, supraprotezare pe implant, proteza dentara telescopata.
 • Implant pentru un maxilar sau ambele maxilare – in cazul in care va lipsesc toti dintii de pe unul sau ambele maxilare medicul Bogdan Crac va indica in principal sistemul de implanturi dentare germane Sky Fast and Fixed de la producatorul german Bredent.
 • Implant subperiostal – este un sistem personalizat de implant dentar fabricat din titan sub forma unei structruri ce se va ancora la craniul pacientului. Se utilizeaza atunci cand nu se mai poate reface volumul osos necesar inserarii de implanturi dentare prin manoperele de aditii osoase.
 • Implant short – sunt un model de implanturi dentare care restaureaza un singur dinte, in special in zonele laterale acolo unde volumul osos este redus. Au principalul avantaj de a evita costuri si manopere suplimentare de chirurgie dentara (chirurgie orala) de aditie osoasa si /sau sinus lift.

Durata unui plan de tratament cu implanturi dentare

In cazul in care ati decis ca tratamentul cu implanturi este potrivit pentru dumneavostra, primul pas este realizarea unui plan de tratament pe baza investigatiilor radiologice si a examenului clinic impreuna cu Dr. Bogdan Crac. Investigatiile radiologice vor consta in radiografii 3D pe baza carora se pot realiza si ghidurile chirugicale de inserare a implanturilor si o radiografie panoramica.

Examenul clinic presupune raspunderea la cateva intrebari legate de starea generala de sanatate, realizarea de fotografii intra /extraorale si scanarea intraorala si / sau amprentarea situatiei initiale a pacientului. Pe baza acestor investigatii se va realiza un plan de tratament care sa corespunda cu dorintele pacientului. Durata manoperei de inserare a implantului dentar este mult redusa daca utilizam ghidurile chirurgicale.

Osteointegrarea implantelor (perioada de vindecare dupa insertia lor) variaza intre 4 luni si 6 luni in functie de densitatea si volumul osului existent precum si starea de sanatate generala a pacientului. La finalul acestei perioade se pot realiza restaurarile finale. Amprentarea se poate face conventional cu material de amprenta sau cu ajutorul scannerului intraoral Virtuo Vivo de la Straumann. Durata de executie a restaurarilor finale dureaza intre 3zile si 3 saptamani. Restaurarile se pot realiza cu bonturi individualizate din zirconiu pentru o estetica si lonegevitate superioara sau cu bonturi standard. Coroanele dentare pot fi realizate din ceramica integrala, zirconiu si in unele cazuri ceramica pe support de metal.

implanturi dentare Timisoara, implant dentar pret, implant Fast and Fixed

Tipuri de restaurari pe implanturi dentare

 • 1 implant + 1 coroana in zona estetica – bont individualizat din zirconiu acoperit cu o coroana integral ceramica
 • 1 implant + 1 coroana in zona laterala – coroana zirconiu sau ceramica pe spport de metal
 • Punte dentara – coroane zirconiu sau coroane ceramice pe suport de metal
 • Supraprotezare pe implante – proteza totala ancorata la implanturi dentare
 • Proteza telescopata pe dinti naturali si /sau implanturi dentare
 • Coroane zirconiu pe 8 implante pentru un maxilar
 • Dantura fixa pe 4/6 implanturi dentare pentru un maxilar-schelet de titan placat cu compozit injectat si gingie individualizata
 • Dantura fixa provizorie pe 4/6 implanturi dentare
 • Coroana dentara prozivorie.

Care este durata de viata a unui implant dentar?

Implantul dentar poate avea o durata de viata de 15-20 ani. Tehnologia biomaterialelor a avansat foarte mult in ultimul deceniu, producatorii de implanturi dentare oferind o garantie pe viata produselor lor. Rata de success este de 95% conform studiilor clinice efectuate. Durata de viata este influentata in principal de starea de sanatate generala a pacientului precum si de mentinerea igienei orale .

Cat de durerosa este manopera de inserare a implantului dentar?

Datorita tehnologiilor moderne actuale, inserarea implanturilor dentare se face rapid, predictibil si mult mai atraumatic cu ajutorul ghidurilor chirurgicale. Astfel discomfortul postoperator este mult redus, majoritatea pacientilor relatand un discomfort tolerabil asemenea unei extractii dentare. Utilizarea anestezicelor topice si a anestezicelor locale impreuna cu plasma obtinuta din sangele pacientului fac experienta chirurgicala placuta.

Cat timp dureaza inserarea unui implant dentar?

Cu ajutorul ghidurilor chirurgicale, inserarea unui implant dureaza in medie 20 de minute. Daca nu se utlizeaza ghid chirurgical, interventia poate dura mai mult, este mai traumatica si presupune realizarea de suturi.

Pot folosii implantul dentar ca stalp pentru o punte dentara?

Mobilitatea diferita dintre implant si dintele natural va conduce in acest caz la pierderea prematura implantului din motive biomecanice.

Cat timp voi sta fara dinti?

Daca utilizam sistemul de implanturi Fast and Fixed veti avea dinti ficsi in 24 ore. In celelate situatii clinice se va comunica in cadrul relaizarii planului de tratament. In majoritatea situatiilor se pot realiza coroane provizorii pe implanturi.