loading
fatete dentare Timisoara, dinti din ceramica emax

Ce sunt fatetele dentare ?

Fațetele dentare sunt mici piese protetice realizate din ceramică integrală E-max sau ceramică feldspatică ce acoperă fața vizibilă a dintelui. Aceste materiale se apropie cel mai mult de estetica dintelui natural. Fiind foarte subțiri (de la 0,15 mm-1mm grosime ) ele au capacitatea de a reda culoarea naturală a dintelui din interior sau a modifica culoarea naturală spre una mai albă atunci când dorim.

fatete ceramica Timisoara, estetica dentara

Fațetele dentare presupun un sacrificiu minim de smalț dentar (0,2-0,5 mm grosime) fiind minim invazive, fără efecte secundare asupra lonegevității dinților. Prepararea dinților poate fi mai invazivă dacă se dorește o culoare mult mai albă decât a dinților naturali. Se pot realiza de asemenea și fără prepararea dintelui – așa numitele fațete No-Prep. Decizia de a prepara sau nu dintele este luată de medicul dentist după o analiză a cazului și a dorințelor pacientului,fiecare caz fiind abordat personalizat.

fatete ceramica Timisoara, estetica dentara

În 2023, fațetele dentare sunt una dintre cele mai solicitate manopere în cabinetul stomatologic. Incidența crescută a persoanelor care doresc un astfel de tratament are argumente obiective (necesitate de tratare)  și subiective (strict  considerente estetice).

Necesitate de tratament:

 • Pacienți cu plombe multiple la care tratamentul repetat cu plombe ar distruge și mai mult din dintele natural și nu ar obține un zâmbet estetic satisfăcător pe termen lung
 • Pacienți cu carii multiple și mari
 • Pacienți cu eroziuni dentare multiple de origine necarioasă datorate consumului de băuturi carbogazoase zilnic și pe termen lung (tinerii până în 35 ani în special, intră în această categorie)
 • După finalizarea unui tratament ortodontic în scopul menținerii poziției dinților și asigurarea unei mușcături funcționale
 • Eroziune dentară mecanică datorată bruxismului
 • În reabilitări orale complexe (full mouth) atunci când este necesară înălțarea ocluziei (mușcăturii).

Subiectiv ( în scop estetic):

 • discromii dentare (culoare inestetică a dintelui) în special după tratamente endodontice (de canal)
 • spații între dinți
 • aspect gălbui sau mat al dinților
 • în cazul în care se refuză tratamentul ortodontic și se pot alinia dintîi cu fațete dentare
 • atunci când albirea repetată a dinților nu mai este satisfăcătoare și aduce cu sine costuri suplimentare și vizite regulate la medicul stomatolog.

Avantajele fatelelor dentare :

 • oferă o soluție estetică pe termen lung: culoare care nu se modifică, formă și proporții estetice ale zâmbetului
 • este o manoperă minim invazivă pentru dinții naturali
 • sunt biocompatibile, nu conțin metale sau alte componente alergenice
 • rezistente: adeziunea la smalțul dentar este foarte puternică și fac corp comun cu dintele.

Pentru ați crea o imagine mai clară despre fațetele dentare îți atașez un caz clinic realizat de mine mai jos:

Dacă nici aceste considerente nu te-au motivat suficient că să iei o decizie îți recomand ca în urmă unui consult stomatologic să realizăm împreună un prototip al viitorului tău zâmbet. Acest prototip (mock-up) se va aplica adeziv peste dinții tăi naturali fără a intervenii asupra lor și astfel vei putea vizualiza noul tău zâmbet în varianta finală.

traditionrolex.com

Indiferent care sunt motivele tale iată 5 lucuri de care să ții cont :

 1. Solicită-i medicului tău stomatolog să-ți prezinte cazuri cu fațete rezolvate de el în trecut. Medicul face diferența, nu materialele utilizate.
 2. Nu invesții dacă nu ți se oferă un prototip (mock-up) al rezultatului final anterior luării deciziei de a plătii și de a merge până la capăt.
 3. În cazul în care doreșți o nuanță mult mai albă a dinților tăi să ai în vedere că aste presupune un sacrificiu mai mare de țesut dentar.
 4. Fațetele nu sunt ieftine dar merită investiția; zâmbetul tău îți va crește imaginea de sine considerabil și asta se va răsfrânge în toate ariile vieții.
 5. În cazul în care ceva nu ți se pare în regulă, deșii nu poți argumenta în cuvinte, renunta la acel medic și caută pe cineva care îți inspiră încredere și profesionalism. Timpul și banii tăi sunt importanți!

 Alege ce e cel mai bine pentru ține!

Dr Bogdan Crac @ Clinica Dr Crac Timisoara

Dr Bogdan Crăc
medic dentist, competență impantologie și estetică dentară

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *