Cauta
Categorii
- Contact
- Blog implant dentar
- Despre noi
- Tratamente dentare Timisoara
- FAQ
- Programări online
- Home
- Echipa
- Tarife stomatologie Timisoara
- Galerie foto
- Implanturi dentare Timisoara
- Reabilitare dentara Timisoara
- Chirurgie orala Timisoara
- Protetica dentara Timisoara
- Estetica dentara Timisoara
- Endodontie Timisoara
- Politica de confidentialitate
- Termeni si conditii
- Politica de cookies
Chirurgie orala Timisoara
Chirurgia orala este ramura stomatologiei pe care multe persoane o asociaza cu ceva traumatic, invaziv, dureros. Aceste asocieri automate reprezinta principala cauza pentru care se evita sau se amana vizitele la medicul dentist. Din fericire, aceste experiente nu mai sunt de actualitate intrucat tehnologia a avansat foaret repede in domeniul stomatologic. Astfel de la o simpla extractie pana la inserarea unui implant dentar, sau alte proceduri necesare in procesele de reabilitare dentara / orala disconfortul postoperator a fost mult redus. Experinta neplacuta la cabinetul stomatologic este acum doar o amintire.
Ce este chirurgia dentara / chirurgie orala / chirurgie dento-alveolara?
Chirurgia dentara este un termen general folosit pentru o serie de manopere pe care medicul dentist le efectueaza in cabinet. Manoperele chirugicale pot fi folosite pentru imbunatatirea aspectului general al dintilor, inlocuirea dintilor cu implanturi dentare, extractia dintilor care nu mai pot fi salvati si a focarelor de infectie prezente in cavitatea orala.
Chirugia orala poate rezolva inclusiv problemele parodontale prin grefe de gingie si curatare profunnda a pungilor parodontale din jurul dintilor. In cazul in care se efectueaza implanturi dentare, in aceeasi sedinta sau intr-o sedinta separata se pot face aditii osoase. In functie de complexitatea cazurilor, aceste manopere pot fi efectuate de orice medic dentist sau de medic specialist in chirurgie orala / chirurgie dento-alveolara.
Cand stiti ca aveti nevoie de chirurgie dentara / chirurgie orala?
De cele mai multe ori motivele pentru care va prezentati la cabinetul stomatologic sunt legate de simptome de durere, discomfort sau absenta unor dinti. Cu toate acestea, unele probleme dentare nu prezinta simptome desii ele exista. Pentru a intelege mai bine cand esti cazul sa faceti o programare la un chirurg dentar va vom prezenta in continuare cateva situatii:
- Dinti impactati: sunt dintii care au ramas neerupti, au ramas in interiorul osului maxilar. Cea mai mare incidenta in acesata situatie o au caninii de la maxilarul superior care cauzeaza impingerea dintilor vecini si / sau rotirea lor. De cele mai multe ori solutia este extractia dentara. Unoeri se pot tractiona cu aparat dentar in pozitia lor corespunzatoare.
- Dinti lipsa: Indiferent cand ati pierdut unul sau mai multi dinti lipsa,ar trebuii sa va faceti o prigramare cat de repede posibil la un chirurg dentar. Dintii lipsa duc modificarea fizionomiei fetei, lipsa de incredere in sine, probleme digestive si afectarea muscaturii. Lipsa unui singur dinte poate duce la probleme parodontale ale dintilor vecini, precum si mobilizarea lor.
- Implanturile dentare reprezinta o solutie excelenta pentru dintii lipsa molarii de minte: Molarii de minte sunt dificil de curatat si cauzeaza probleme dintilor vecini precum si intregii danturi. De cele mai multe ori pozitia lor nu este una favorabila si efectiv nu au nici o functie. Din aceste considerente extractia lor este prima optiune in majoritatea cazurilor. Pacienti care doresc aparat dentar sunt primi candidati la extractia molarilor de minte. Mentinerea lor poate cauza, durere, miros neplacut si inflamatie.
- Dinti afectati de boala parodontala: Boala parodontala cauzeaza o diminuare a osului si gingiei din jurul dintilor. Un chirurg dentar poate stabilii cu exactitate statusul dentar pentru a decide includerea lui intr-o lucrare protetica,grefe de gingie si / sau os sau extractia lui. In cazul in care extractia este decizia, implantul dentar se poate insera in unele cazuri in aceeasi sedinta cu extractia dintelui. Puteti beneficia si de o coroana provizorie imediat, utilizand coroana dintelui extras.
- Volum osos insuficient: In cazul in care ati aflat ca nu aveti suficient os pentru inserarea implanturilor dentare, prin manopere chirurgicale se poate reface un volum osos ideal. In aceesi sedinta sau in una diferita se pot realiza si grege gingivale daca este cazul.
- Infectii: Infectiile de la nivelul cavitatii orale sau faciale pot provoca dureri persistente care va afecteaza viata. Cand simptomele persista, chirugia orala este solutia. Cu cat interveniti mai repede cu atat rezolvarea este mai facila si discomfortul mai redus. Chiar daca simpotemele dispar la un moment dat, infectia progreseaza. Medicamentele nu fac altceva decat sa reduca simptomele pe o perioada de timp dar nu rezolva situatia pe termen lung.
Tipuri de interventii de chirurgie dentara / chirurgie orala
Chirurgia orala este chirurgia oaselor maxilare si a dintilor. Ea poate intervenii intr-o masura mai mare sau mai mica in urmatoarele proceduri:
In protetica dentara
Interventie chirugicala de inlocuire a dintilor lipsa prin inserarea de implanturi dentare: reprezinta alternativa la realizarea de punti dentare care necesita slefuirea dintilor vecini si de cele mai multe ori si tratamente endodontice pe viitori stalpi ai protezei dentare. Corpul de punte se va plasa peste zona edentata unde au fost facute extractiile dentare.
Implanturile dentare sunt realizate din titan 100% biocompatibil care sunt plasate chirurgical in alveola postestractionala sau in osul vindecat de dupa extractie. Dupa inserare, implanturile necesita o perioada de 3-6 luni de osteointegrare (fixare) in oasel maxilare. In aceasta perioada se pot face coroane provizorii pe implanturi care se vor mentine pana la debutul lucrarrilor definitive pe implanturi.
In cazul extractiilor dentare
Extractia dentara se realizeza la dintii compromisi care nu mai pot fi salvati sau la dinti care au efecte secundare negative prin prezenta lor atunci cand se realizeaza lucrari protetice sau in cazul molarilor de minte. Extractia reprezinta una dintre cele mai comune manopere stomatologice si este adesea asociata cu experiente neplacute. Acum, cu ajutorul piezotomului putem schimba aceasta experienta in una placuta si fara discomfort postoperator. Toate extractiile se realizeaza sub anestezie locala. In cazul molarilor de minte inclusi (blocati) se va taia gingia pentru extractia lor, ulterior se vor realiza fire de sutura.
Parodontologie: chirurgie orala pentru bolile parodontale
Boala parodontala afecteaza tesuturile de sustinere ale dintilor (os, gingie, ligament parodontal). Tratamentele parodontale chirurgicale stabilizeaza, prelugesc durata de viata a dintilor in caviatatea orala printr-o serie de manopere cum ar fi curatarea profunda a tesuturilor de sustinere a dintilor: grefe gingivale, grefe osoase si tratament cu laser.
Reabilitari orale: chirurgie dentara pentru reabilitari orale
Reabilitarea orala presupune adesea manopere chirugicale. Astazi, lucrarile protetice sunt adesea stabilizate pe implanturi dentare si / sau pe dintii naturali restanti ai pacientului intrucat dorintele si preferintele oamenilor s-au schimbat mult in ultimul deceniu. Protezarea implanturilor se poate face la finalul etapei de osteointegrare prin diferite sisteme. Proteza telescopata sustinuta de implanturi dentare si de dinti implica anumite manopere chirirgicale asociate implanturilor pentru realizarea ei.
Endodontie: chirurgie dentara pentru tratamente endodontice
Interventie chirugicala asupra radacinii dintelui prin apiectomie-rezectie apicala pentru salvarea dintelui. Aceasta manopera se realizeaza atunci cand nu mai este posibila realizarea tratamentului endodotic de la nivelul coroanei dentare sau atunci cand la nivelul radacinii exista diferite infectii cu defect mare de os. Aceasta interventie se mai numeste tratament endodontic retrograd sau rezectie apicala, rezectia radacinii dintelui. Se realizeaza de un medic endodont sub magnificatie cu lupe sau microscop dentar.
Interventii chirurgicale realizate la Clinica de stomatologie Dr. Crac din timisoara
Serviciile de chirurgie orala se refera la acele manopere stomatologice efectuate la nivelul maxilarelor si la tesuturile moi si dure ale cavitatii orale. In cadrul clinicii de stomatologie Dr. Crac din Timisoara, se efectueaza extractii dentare, extractii chirugicale ale molarilor de minte si a dintilor inclusi (blocati in interiorul osului maxilar), grefe osoase, grefe gingivale si implanturi dentare, alungiri coronare in scop estetic si / sau protetic,curatare profunda in cadrul bolilor parodontale.
Extractia dentara
Reprezinta cea mai frecventa manopera de chirurgie orala in cabinetul stomatologic (indepartarea dintilor). Extractia este indicata dintilor afectati grav de boala parodontala (paradontoza), dintii cu carii masive unde au ramas doar radacinile dintelui, fracturi ale radacinilor dintelui, molarilor de minte inclusi sau seminclusi in osul maxilar care au efecte secundare negative prin prezenta lor in acel spatiu anatomic. Aceste efecte secundare sunt carii ale dintilor vecini, pierdere ososa, inghesuirea dintilor existenti pe arcada. Extractiile dentare sunt indicate si in cazurile in care urmeaza sa se realizeze o proteza dentara mobila sau orice alt tip de lucrare protetica. Toate extractiile se realizeza cu anestezie topica cu gel (anesteziaza mucoasa inainte de a face anestezia cu ac) si anestezie locala. Astfel experienta dumneavoasta va fii una mult diferita fata de experientele traumatice din trecut pe care le asociati cu mersul la un cabinet stomatologic.
Examenul clinic presupune raspunderea la cateva intrebari legate de starea generala de sanatate, realizarea de fotografii intra / extraorale si scanarea intraorala si /sau amprentarea situatiei initiale a pacientului. Pe baza acestor investigatii se va realiza un plan de tratament care sa corespunda cu dorintele pacientului. Durata manoperei de inserare a implantului dentar este mult redusa daca utilizam ghidurile chirurgicale.
Osteointegrarea implantelor (perioada de vindecare dupa insertia lor) variaza intre 4 luni si 6 luni in functie de densitatea si volumul osului existent precum si starea de sanatate generala a pacientului. La finalul acestei perioade se pot realiza restaurarile finale. Amprentarea se poate face conventional cu material de amprenta sau cu ajutorul scannerului intraoral Virtuo Vivo de la Straumann. Durata de executie a restaurarilor finale dureaza intre 3 zile si 3 saptamani. Restaurarile se pot realiza cu bonturi individualizate din zirconiu pentru o estetica si lonegevitate superioara sau cu bonturi standard. Coroanele pot fi realizate din ceramica integrala, zirconiu si in unele cazuri ceramica pe support de metal.
Extractia molarilor de minte (extractie molar 3)
Molariii de minte sunt ultimii dinti situati pe arcadele dentare superioare si inferioare. Ei erup complet, incomplet sau raman in interiorul oaselor maxilare intre 18 si 25 ani. De cele mai multe ori ei raman blocati partial sau total in osul maxilar. In aceste cazuri pot provoca dureri episodice, carii, miros neplacut al gurii. De cele mai multe ori medicii recomanda extractia lor. Molarii de minte se extrag si in cazurile in care urmeaza sa se inecapa un tratament ortodontic intrucat acestia impiedica obtinerea rezultatelor dorite.
Procedura de extractie se face prin taierea gingiei, apoi extractia cu ajutorul piezotomului si suturarea gingiei cu fire de sutura care se vor suprima la 7-10 zile de momentul extractiei. Pentru accelerarea vindecarii si dimininuarea discomfortului posteperator se pot plasa membrane A-PRF cu factori de coagulare si de regenerare ale zonei operate.
Implanturi dentare
Implanturile dentare reprezinta cea mai fiabila optiune de inlocuire a dintilor lipsa. Aceste dispozitive de forma unui surub sunt realizate din titan sau zirconiu si sunt 100% biocomatibile cu organismul uman. Reprezinta cea mai buna optiune pentru ca restaureaza spatiile lipsa fara a compromite dintii sanatosi. Odata integrate in os ,pe ele se pot plasa coroane dentare, punti dentare sau proteze.
Aditie de os (grefa osoasa)
Este acea manopera chirugicala care este indicata pentru imbuntattirea suportului denatr al unor dinti afectati de parodontoza si in cadrul reabilitarilor orale cu implanturi dentare. Volumul osos insuficient atat ca latime si ca inaltime se poate aduce la parametrii ideali pentru stabilizarea si longevitatea dintilor sau implanturilor dentare. In functie de volumul osos existent, aditia osoasa poate fii realizata in aceeasi sedinta cu implantul dentar sau intr-o sedinta separata in cazul in care volumul osos existent nu permite inserarea unui implant dentar.
Comfortul pacientului in cadrul clinicii Dr. Crac din timisoara
Substantele anestezice folosite sunt de 4 ori mai puternice decat acum 2 decenii, astfel senzatiile de durere si discomfort din timpul chirugical sunt anihilate. Singura senzatie pe care anestezia locala nu o poate suprima este presiunea. Anestezicele locale utilizate sunt sigure si pentru pacientii cu afectiuni cardio-vasculare. Timpul de anestezie este suficent de mare pentru orice manopera chirurgicala.
Piezotomul Acteon
Piezomul acteon este un aparat dedicat chirurgiei orale (piezochirurgie) care functioneaza pe baza de ultrasunete si irigare cu ser fiziologic. Vibratia efectuata impreuna cu irigarea cu ser fiziologic permit realizarea de extractii dentare, sinus lift, recoltari de blocuri osoase si alungiri coronare. Aceasta tehnologie este atraumatica pentru os si gingie, vibratiile si irigarea cu ser fiziologic corespunzand cu biologia tesuturilor asupra care se intervine. Piezotomul reduce de asemenea si durata de timp in care veti sta in scaun. Astfel experienta unei extractii dentare este mult imbunatatita. Comparativ cu presiunea excesiva si diferite miscari de luxatie a dintelui, extractia cu piezotomul de la Acteon a schimbat semnificativ modul in care va veti simtii in cadrul interventiilor chirurgicale. Acum toate acele asocieri cu stari de disconfort si experiente neplacute vor ramane doar o aminitire.
Utilizarea factorilor de crestere PRF
Factorii de crestere sunt produsi prezenti in plasma rezultata in urma centrifugarii sangelui venos recolat de la pacient. Ei ajuta in vindecarea mai rapida a tesuturilor si dimnueaza discomfortul postoperator. Au numeroase propietati in special in terapia cu implanturi dentare:
- Elimina durerea
- Biocompatibili si siguri
- Procesul de vindecare este accelerat de 7X
- Gradul de confort postoperator ridicat
- Scad riscurile inflamatiilor, infectiilor si alte complicatii dupa interventie
- 0% rata de respingere-se foloseste sangele pacientului.
Cand stiu ca trebuie sa apelez la un medic specialist in chirurgie orala?
Daca medicul dentist generalist dispune de experienta necesar si de doatre corespunzatoare, el va putea efectua acea procedura chirugicala. In caz contrar va va indruma spre un chirug oral.
Cati molari de minte pot scoate intr-o sedinta?
In functie de complexitatea cazului si de starea de sanatate a pacientului se va decide daca extarctiile se vor face in una sau mai multe sedinte.
Dupa cat timp se scot firele de sutura?
Dupa 7-14 zile in functie de interventia chirurgicala realizat.
Cat timp o sa am dureri sau umflaturi postoprator?
De regula simptomele de inflamatie inceo sa scada dupa 72 ore. In toata aceasta perioada medicul va va face anumite recoamdari si va va prescrie o reteta cu medicamente specifice. Daca aveti dureri sau disconfort accentuat mai mult de 7 zile, se recoamda sa faceti un control la cabinetul stomatologic.
Cat timp dureaza recuperarea?
Timpul de recuperare al fiecaruia este diferit. Cu cat va odihniti mai mult dupa interventie cu atat recuperarea se va face mai repede. Respectarea indicatiilor medicului este de asemenea de ajutor in recuperare.
- Clinica Dr Crăc
- 0 Comentarii
Zambet nou in 24 de ore! Este pentru mine?
Aceasta abordare terapeutica a luat amploare in ultimii ani datorita increderii tot mai mari a medicilor dentisti in aceste sisteme de implanturi dentare. La trecerea anilor, numeroasele cazuri rezolvate cu ajutorul acestor sisteme si-au dovedit clinic eficienta. Producatorii au dezvoltat si imbunatatit componentele acestui sistem in urma feed-back-ului de la medicii dentist. Sistemul Fast and […]
- Clinica Dr Crăc
- 0 Comentarii
De ce sunt implanturile dentare atât de populare în ziua de azi?
Popularitatea implanturilor dentare a crescut semnificativ în ultimul deceniu în România. Notorietatea acestei metode de tratament stomatologic este evidență atât în mediul online cât și în rândul preferințelor oamenilor care au acum access facil la informații medicale. Putem spune cu certitudine că modul în care oamenii își iau deciziile în ziua de azi s-a modificat […]
- Clinica Dr Crăc
- 0 Comentarii
Fațete dentare: moft sau necesitate?
Ce sunt fatetele dentare ? Fațetele dentare sunt mici piese protetice realizate din ceramică integrală E-max sau ceramică feldspatică ce acoperă fața vizibilă a dintelui. Aceste materiale se apropie cel mai mult de estetica dintelui natural. Fiind foarte subțiri (de la 0,15 mm-1mm grosime ) ele au capacitatea de a reda culoarea naturală a dintelui […]
- Clinica Dr Crăc
- 0 Comentarii
Ce impact au alimentele asupra zâmbetului?
Ceea ce mâncăm și cât de des mâncăm poate face diferența între un zâmbet sănătos și dinți cariați. Haideți să aflăm împreună ce impact au alimentele asupra dinților noștri. Impactul alimentelor asupra zâmbetului nostru nu este întotdeauna benefic pentru igiena orală. Alimentele bogate în calciu și fosfor sunt însă cele mai potrivite: brânza, carnea, nucile […]