loading
clinica dentara Timisoara

Ceea ce mâncăm și cât de des mâncăm poate face diferența între un zâmbet sănătos și dinți cariați. Haideți să aflăm împreună ce impact au alimentele asupra dinților noștri.

Impactul alimentelor asupra zâmbetului nostru nu este întotdeauna benefic pentru igiena orală. Alimentele bogate în calciu și fosfor sunt însă cele mai potrivite: brânza, carnea, nucile și laptele. Acestea ajută la reconstruirea smalțului deteriorat al dinților. Legumele și fructele ferme, precum merele și perele, sunt, de asemenea, bune de mâncat, deoarece au un conținut ridicat de apă prin care se diminuează efectele dăunătoare ale zahărului.

stomatologie Timisoara, blog stomatologie

Cu toate acestea, și alimentele bune pot crea uneori complicații. Impactarea alimentelor apare atunci când resturile alimentare, în special alimentele fibroase, cum ar fi carnea, rămân blocate între doi dinți și sunt împinse în gingii în timpul masticației.

De ce alimentația este importantă pentru dantură?

Este bine de amintit faptul că, alimentația trebuie să fie bogată în fructe și legume proaspete, care necesită o masticație riguroasă, însă în acest fel se realizează autocurățarea dinților. De asemenea, alimentele pe care le alegem trebuie să fie bogate în vitamine și minerale, pentru a întări smalțul dinților și pentru a-i proteja astfel de afecțiuni precum caria dentară.

O dietă proastă poate contribui la apariția cariilor dentare și a bolilor gingiilor. Alimentele care sunt grele în amidon și zaharuri, precum și carbohidrați vor contribui la niveluri ridicate de acizi din plăci, aceiași acizi care atacă smalțul dinților. În cele din urmă, pe măsură ce smalțul dinților tăi se defectează, creează carii care vor avea nevoie de o obturație pentru a preveni transformarea acesteia într-o problemă mai gravă.

stomatologie Timisoara, blog stomatologie

Ce sunt cariile dentare?

Cariile dentare îți deteriorează dinții și duc la obturații sau chiar la extracții dentare. Degradarea are loc atunci când zahărul din alimente reacționează cu bacteriile din placă. Aceasta formează acizii care atacă dinții și distrug smalțul. După ce acest lucru se întâmplă de multe ori, smalțul dentar se poate rupe, formând o gaură sau o „cavitate” în dentină.

Ce alimente să evitați pentru sănătatea orală benefică?

Medicii noștri stomatologi recomandă ca alimentația să fie săracă în zahăr și carbohidrați. Majoritatea alimentelor care conțin zahăr contribuie la apariția cariilor dentare. Acest lucru poate deveni confuz, deoarece aproape toate tipurile de alimente conțin zahăr, inclusiv legumele și lactatele. Cele mai multe dintre aceste alimente sunt o componentă necesară pentru o dietă sănătoasă datorită celorlalți nutrienți pe care îi oferă. Pentru a vă ajuta să controlați cantitatea de zahăr, asigurați-vă că alegeți alimente sau băuturi care nu conțin zahăr procesat.

Citiți etichetele alimentelor. Pentru a te asigura că ai o dantură sănătoasă și frumoasă, este recomandat să limitezi consumul de alimente bogate în zahăr precum bomboanele și dulciurile lipicioase. De asemenea, este indicat să reduci consumul de alimente cu amidon și de băuturi răcoritoare carbogazoase. Zahărul procesat sau adăugat pe care îl întâlnim în lucruri precum bomboane, produse de patiserie și băuturi răcoritoare sunt incredibil de dăunătoare sănătății orale.

Care sunt cele mai bune alimente pentru sănătatea orală?

Produse lactate (brânză, lapte): Calciul și proteinele din brânzeturi întăresc smalțul dinților.
Frunzele verzi (rucola, salată, spanac, pătrunjel): Verdețurile au un conținut scăzut de calorii și sunt pline de vitamine și minerale de care organismul tău are nevoie. Atunci când alegem o salată verde stimulăm apărarea naturală împotriva bacteriilor și secreția de salivă.
Fructe proaspete: Fructele sunt bogate în fibre și apă, actul fizic de a mânca un măr produce o cantitate mare de salivă necesară pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor din gură.
Legume (morcovi și țelina): Morcovii și țelina vă cresc producția de salivă, vă reduc riscul de carii, oferă antioxidanți pentru a vă da un impuls sănătos gingiilor și pentru a elimina particulele și bacteriile de pe dinți. Nuci (migdale, nuci, caju): Migdalele au un conținut scăzut de zahăr și oferă o sursă excelentă de calciu și proteine. Acestea asigură un aport suficient de vitamine și minerale prețioase pentru sănătatea dinților.

În general, evitați alimentele bogate în zahăr și eliminați-le din alimentație pe cât posibil. Asigurați-vă că mențineți o dietă echilibrată și mâncați din toate cele cinci grupuri majore. Atunci când este posibil, alegeți o gustare hrănitoare, cum ar fi legume crude, iaurt simplu sau brânză în loc de o gustare procesată cu zahăr.

Este recomandat să aveți o igienă corectă pentru zâmbetul dumneavoastră, în special folosirea periuței și a aței dentare de dinți de cel puțin două ori pe zi. Vă așteptăm la Clinica Dr Crăc pentru igienizările profesionale, acestea sunt benefice fiecărui zâmbet pentru a elimina bacteriile și tartrul de pe dinți.

Dr Bogdan Crac @ Clinica Dr Crac

Dr Bogdan Crăc
implantologie @ Clinica Dr Crăc

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *